- Lilianne Ploumen wordt na het opstappen van Lodewijk Asscher vorige week de nieuwe lijsttrekker van de PvdA.
- De 58-jarige Ploumen is sinds 2003 actief voor de sociaaldemocraten en was in die jaren onder meer partijvoorzitter, minister en Kamerlid.
- Ze baarde in 2017 internationaal opzien door het met haar campagne She Decides openlijk op te nemen tegen het anti-abortusbeleid van Donald Trump.
De 58-jarige Lilianne Ploumen wordt de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. De idealistische en inmiddels zeer ervaren politica neemt de plaats in van Lodewijk Asscher, die vorige week plotseling opstapte vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire.
Ploumen is sinds 2003 lid van de Partij van de Arbeid en was al partijvoorzitter, minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel en Kamerlid. Ze gaf maandag na haar voordracht aan dat de PvdA alleen in een nieuw kabinet stapt als ook een andere linkse partij daarin meedoet.
Ploumen was, voordat ze binnen de PvdA actief werd, lid van GroenLinks en is niet bang de politieke strijd aan te gaan met tegenstanders binnen en buiten de partij. Zo heeft ze partijprominent Jan Pronk verslagen in verkiezingen om het partijvoorzitterschap, toenmalig PvdA-leider Job Cohen fel bekritiseerd en het opgenomen tegen de Amerikaanse president Donald Trump, met veel internationale media-aandacht tot gevolg
Dit zijn 5 dingen die je moet weten over de vrouw die de PvdA op 17 maart een goede verkiezingsuitslag hoopt te bezorgen.
Ploumen was eerst lid van GroenLinks
De in Maastricht als dochter van een melkboer geboren Lilianne Ploumen was voor haar politieke carrière werkzaam bij ideële organisaties als Plan International, Cordaid en Mama Cash.
GroenLinks was haar eerste partij. Maar in 2003 werd ze lid van de PvdA, omdat ze dacht dat “een brede volkspartij” veel meer teweeg kon brengen in haar toenmalige woonwijk Amsterdam-Slotervaart. Ze vond GroenLinks voor zo’n wijk vol armoede en multiculturele problemen “te elitair”.
Ze versloeg de gedoodverfde favoriet Jan Pronk in de strijd om het partijvoorzitterschap
In 2007 stelde de dan nog buiten partijkringen nauwelijks bekende Ploumen zich kandidaat voor het voorzitterschap van de PvdA. Tot veler verrassing versloeg ze partijveteraan Jan Pronk.
Ze voerde een campagne met als strekking dat ze dezelfde linkse idealen had als Pronk, maar beter geschikt was als verbindende leider.
Ploumen kondigde na haar uitverkiezing met 54 procent van de stemmen een scherpere partijkoers aan en beloofde PvdA-ministers en Kamerleden "op de huid" te zitten.
Ze leidde met forse kritiek de val in van toenmalig partijleider Job Cohen
De belofte van een kritisch geluid maakte ze in 2011 dubbel en dwars waar door in een interview met De Volkskrant stevige kritiek te leveren op toenmalig partijleider Job Cohen. Volgens Ploumen was Cohen "meegesleurd in de Haagse dynamiek" en moest hij zich "veel meer rekenschap geven van de discussie in de partij over de modernisering van de sociaaldemocratie". Een paar maanden later stapte Cohen op.
"Ik vond dat erg om te doen, maar het moest wel", zei Ploumen daar een paar jaar later over tegen NRC. "Job en ik hadden een prima verhouding, dat is nu niet meer zo. Dat is wat politiek soms eist."
Ploumen doorkruiste anti-abortusbeleid van Donald Trump
Toen de Amerikaanse president Donald Trump kort na zijn aantreden de financiering stopzette van organisaties die veilige abortussen aanbieden in arme landen, aarzelde Lilianne Ploumen geen moment. Ze was toen minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel en zette het internationale fonds She Decides op om het gat van Trump te vullen.
"Zo lang als ik me kan herinneren ben ik feminist", zei ze daarover tegen Trouw. "Nederland heeft ook een lange traditie van openlijk praten over seks en van het steunen van rechten van meisjes en vrouwen."
Ze heeft goede contacten met Microsoft-oprichter Bill Gates
In haar hoedanigheid als minister ontving Lilianne Ploumen in januari 2016 de steenrijke Microsoft-oprichter Bill Gates om te praten over ontwikkelingshulp.
Gates riep haar toen op het Nederlandse budget op "een fatsoenlijk niveau" te houden en niet een deel ervan te gebruiken voor de opvang van asielzoekers. Ploumen moest daarvoor op eieren lopen in een kabinet met de VVD.
Later droeg Gates via zijn Bill & Melinda Gates-foundation tientallen miljoenen bij aan de She Decides-campagne van Ploumen.
Lees meer over Nederlandse politici:
- Mark Rutte wilde als kind concertpianist worden, nu is hij al 10 jaar premier van Nederland – zo klom hij op binnen de VVD
- 8 dingen die je wilt weten over Sigrid Kaag, de D66-minister die de eerste vrouwelijke premier van Nederland wil worden
- 5 strategieën waarmee Thierry Baudet en Jesse Klaver de oude politieke garde bestoken